Какъв цвят е тази рокля и защо хората я виждат различно – темата стана хит в мрежата (СНИМКА)

От два дни снимката на една рокля буквално раздели потребителите на две групи и се превърна в повод за сериозен спор между тях.

Всичко тръгнало от една брокерка, която започнала дебат с нейните приятели в социална мрежа за това кои цветове виждали.

"Хора, моля помогнете ми! Какви цветове виждате вие? Синьо и черно ли? Моите приятели и аз не можем да се съгласим и ще полудееем!", пише тя.

рокля различни цветове синьо златисто

Така снимката довела до доста голям спор в социалната мрежа, разделяйки хората на две групи в бели и златисти ивици, и сини и черни ивици. Спора се превърна в тема за анализ на специалисти за човешката биология, за зрението и за това как мозъкът ни е еволюирал, за да разпознава различните цветове в огряната от слънчева светлина планета Земя.

Дори десетки знаменитости се включиха в дискусията. Сред тях и певицата Тейлър Суифт...

 


Причината, поради която виждаме различни цветове на тази снимка се дължи на това, че нашият мозък обработва информацията за цветовете по различен начин. Когато погледнем цветовете с нашите очи, те изпращат информация на мозъка. Около нас може да е по-светло или по-тъмно и в зависимост от това, мозъкът ни обработва информацията по различен начин и така получаваме различни отговори.

А сега, когато погледнахте роклята какви цветове виждате вие?

Споделете тази новина с вашите приятели, и ще видите, че много от тях няма да виждат същото като вас!