Малки тайни: Как да изберете най-сладката диня?

През горещите месеци от годината обикновено повечето неща, които хапваме са леки и разхлаждащи, защото организма ни не може да поеме в големи количества тежки продукти. Динята е един чудесен зеленчук (да, точно така заленчук - тя е от семейството на краставицата и тиквата) с който можем да прочистим организма си, да утолим жаждата и да свалим някое и друго килце.

Как обаче да изберем хубава и узряла диня? Това е въпрос, който си задавам мнозина хора, преди да си купят диня.

Ето сега ние ще ви кажем няколко полезни трика, с които ще можете по-лесно да изберете любимият ви летен зеленчук.
1. Красотата е важна: Избирайте симетрична диня без пукнатини, вдлъбнатини или меки части на кората. Нередностите възникнали по време на разнежа е резултат на недостиг на вода или прекомерно излагане на слънце.

2. Повдигнете: Узрялата диня се състои от 92% вода и около 6% захар. Ако поставим динята в кофа пълна с вода, узрялата диня ще плува на повърхността на водата. Силно се съмнявам обаче да тръгнете с кофа вода на пазар. Най-добре е да вземете две дини с приблизително еднакъв размер и да сравните теглото им. По-тежката е по-сладка.

3. Проверете частта където е стояла динята: Частта, върху която е стояла динята, трябва да има жълтеникав цвят. Колкото по-тъмно е мястото, толкова по-добре. Ако е бледа или изобщо не съществува, тогава динята е обрана преждевременно.

4. Почукване: Мнозина смятат, че това не е най-точния метод за откриване на узряла диня. Тайната но този метод се крие в анализа на звука. При почукването незрялата диня има дълбок тон, а узрялата висок.

Ако ви е харесало, това което прочетохте, моля да го СПОДЕЛИТЕ с приятелите си. Екипа на bgkef.com ще ви бъде благодарен!

Как да изберете най-сладката диня