Не включвайте климатика на колата веднага след стартирането на двигателя! Това може да има трагични последствия за здравето!

Сега, когато е особено топло и горещо, много от нас се изкушават да пуснат климатика веднага, щом влязат в колите си. Това обаче не винаги е правилно решение.

Така рискуваме не само да навредим на здравето си, но и на това на близките си. Причина за това е фактът, че когато оставим колата си на сянка със затворени прозорци, в нея се натрупват между 400 и 800 милиграма бензол. Ако вашият автомобил е бил паркиран на слънце при температура над 16 градуса, тогава равнището на бензола в него достига между 2000 и 4000 милиграма, което е около 40 пъти над допустимото.

А когато стоите в колата, докато прозорците са затворени, знаете ли, че започвате и да дишате бензола? Това се отразява зле на бъбреците, костите и черния дроб. А самият бензол се отделя от тялото бавно и слабо. Какво трябва да направите в такъв случай? Преди да включите климатика, отворете прозорците за около две минути. Така не само ще проветрите, но и ще се отървете от вредните изпарения, които са се натрупали.

Едно любопитно проучване ни показва, че преди да започне да охлажда, климатикът в автомобила ви „завърта“ целия нагрят въздух, а с него и бензола а – токсин, който причинява рак. Ето защо, преди да потеглим, трябва да пуснем двигателя, да оставим вратите отворени, да отворим и прозорците, да затворим вратите, да сложим коланите, да оставим още две или по-добре пет минути така, и едва тогава да затворим прозорците и да пуснем климатика.

За вас би било полезно и добре, ако превърнете всичко това във всекидневен навик - отваряйте прозорците, преди да потеглите на път! Не дишайте умишлено въздуха, наситен с токсини, тъй като последствията от това несъзнателно действие могат да бъдат много трагични!

Ако смятате, че тази статия заслужава да бъде споделена, моля направете го. Екипът на bgkef.com ще ви бъде благодарен!

поветрявайте автомобила ви преди да потеглете