Никога няма да познаете защо на върха на капачката на най-използваната химикалка има малка дупка!

Химикалката е един от най-често използваните уреди в училище или на работното място. Просто я ползваме без да се замисляме за нея. Всички познаваме и най-разпространените такива – съвсем обикновени с капачка.

Знаете ли обаче, че на върха на тази капачка има малка дупчица? Едва ли. От 1991 г. е така, защото компанията BIC прави това нововъведение в своя модел Cristal Pen. След това този пример е последван и от други производители.

А причината е... безопасност! Да, може и да звучи странно, но този малък отвор е спасил стотици човешки животи досега! Чудите се как е възможно това? Ами представете си как малките деца много обичат да пъхат в устата си всякакви предмети, а понякога и да ги поглъщат. В случая с химикалката и възрастните не остават по-назад, защото докато сме съсредоточени върху някаква мисъл или дейност, несъзнателно дъвчем обратния й край, където най-често сме поставили капачката. А тя лесно може да попадне в трахеята и да предизвика задушаване!

Именно там помага малкият отвор, позволявайки на малко количество въздух все пак да бъде вдишано до момента на оказване на адекватна първа помощ.

Ако смятате, че тази статия заслужава да бъде споделена, моля направете го. Екипът на bgkef.com ще ви бъде благодарен!

капачката на най-използваната химикалка

Още публикации