Приготвяне на пастърма в домашни условия: бързо, приятно и много вкусно!

Пастърмата е любимо ястие на хиляди българи, като нейната разновидност с ароматни билки и чесън е сред националните ястия на Беларус. А ако се питате каква е разликата между нея и тази, която се предлага по магазините, предимствата й са следните: липса на консерванти, освен сол, дълъг срок на годност, лесно приготвяне и страхотен вкус.

Традиционно в Беларус пастърмата се приготвя от свинско месо, като е важно парчетата да не са твърде дебели, за да могат да се изсушат. Все пак, ако предпочитате, можете да заложите и на телешко месо, а дори и на пилешки гърди. В този случай обаче ви очаква малко по-сухо от месо спрямо останалите варианти.

Необходими продукти за домашната пастърма:
• 1 кг свинско месо (плешка или обезкостено свинско филе)
• 3 супени лъжици сол
• 1 глава чесън
• 2 чаена лъжички кимион
• 2 дафинови листа
• 1 чаена лъжичка черен пипер
• 1 чаена лъжичка семена от кориандър
• 1 чаена лъжичка сухи синапени зърна
• 1 чаена лъжичка смес от чушки на прах

Начин на приготвяне:
1. Месото трябва да бъде внимателно и добре измито, а след това и подсушено с кухненска хартия. След това го оваляйте в сол и му направете масаж, за да попие по-добре солта. Пригответе подходящ съд с капак и го поставете вътре. След това поставете съда в хладилник за два или три дни, като периодично отваряйте, за да изливате натрупалия се сок.

2. Време е да приготвите вашата смес от подправки. Чесънът трябва да бъде почистен и смачкан с преса, като след това смесете с кимион, натрошен дафинов лист, кориандър, синапено семе, черен пипер и щипка сол. Би било хубаво за такива цели да имате под ръка медно хаванче, което ще улесни работата ви.

3. Когато изтече нужното време, в което осоленото месо стои в хладилника, идва времето да го извадите от съда. Пригответе получената паста от подправки и я натрийте в месото, а след това го увийте в тензух, сгънат на две. Другият вариант е в някаква много тънка кърпа. След това трябва да омотаете конец около него, получавайки се някакъв вид пашкул. Когато сте готови, провесете го на подходящо място, където въздухът е сух.

4. Вашата домашна пастърма ще е готова за три или четири дни. Ако желанието ви е тя да бъде по-суха, тогава я оставете да престои повече време. Когато сте готови, развържете конеца и се отдайте на апетита си. Би трябвало вкусът да е чудесен!

Полученият продукт е идеален за съхранение в хладилника. С него можете да си приготвяте вкусни сандвичи, или пък да го ползвате като чудесно мезе за хубаво червено вино. Пастърмата е идеален избор и при посрещане на гости, защото вкусът й може да задоволи дори най-претенциозните ви приятели.

Ако ви е харесала рецептата, моля да е СПОДЕЛИТЕ с приятелите си. Екипът на bgkef.com ще ви бъде благодарен!

пъстърма