От 2016 година забраняват печките на дърва и въглища !!

През 2016 година влиза в сила евродиректива, която налага по-ниски норми за въглеродни и азотни емисии в атмосферата. Това означава, че печките на дърва и въглища след две години може да изчезнат. За да бъдат покрити нормите българите, които използва дърва и въглища за отопление трябва да ги заменят с брикети от биомаса. Те обаче са по-скъпи, и малцина ще могат да си го позволят.

Проблемът с цената на брикетите от биомаса бе обсъден на енергиен форум във Враца. Според статистиките, през зимния сезон до днешна дата едно домакинство харчи около 1200 лева за въглища, но ако същото семейство премине към отопление с брикети от биомаса ще струва около 1800 лева. При тези цени възрастните хора по селата ще трябва да се откажат от вечните си печки. Ограничението важи и за камини и локални отоплителни системи.

Същата евродиректива ще доведе до фалит и ТЕЦ-овете и заводите за цимент и стъкло. Те ще трябва да направят значителни инвестиции, за да ограничат замърсяването на въздуха. Подобна инвестиция обаче би довела до банкрут почти всички предприятия, твърди евродепутатът Владимир Уручев.

СПОДЕЛЕТЕ с приятелите си. Екипа на bgkef.com ще ви бъде благодарен!

забрана печки